Proč se věnovat klíčení semínekVsaďte na vlastní zeleninu – možná to bude znít tak trochu podivně, ale víte, že v supermarketech, a dokonce i v některých tržnicích nemáte přehled o tom, na jaké půdě byla zelenina vypěstovaná? To si můžete být jisti pouze tehdy, jde-li o výpěstky s označením BIO, které musí splňovat určitá kritéria (absenci pesticidů a herbicidů, přirozený způsob hnojení atp.)Ne vždy a všude však narazíte na tak kvalitní zdroje a hlavně nevíte, za jakých podmínek a kdy přesně, s jakým časovým odstupem, byly plody sklízeny. Můžete si ovšem doma vypěstovat buď vlastní zeleninu z BIO semínek, anebo alespoň drobné klíčící rostlinky k přímé konzumaci. BIO semena jsou totiž dostupná bez problémů v různých specializovaných obchodech a doma jim pak poskytnete ty nejlepší podmínky, jaké můžete. V případě semen na klíčky stačí opravdu málo – kvalitní voda, přiměřené teplo (pokojová teplota), pravidelné proplachování a vhodná nádoba.Proplachování je velmi důležité, tím se brání rozvoji hniloby a plísní – ty totiž potřebují teplo a vlhko, ale k tomu navíc nedostatek kyslíku. Ideální je alespoň dvakrát, lépe třikrát za den provést průplach. Chcete-li si ušetřit práci, můžete využít i plastových misek z PMMA (certifikovaný polymethylmethakrylát), ty mají vroubkované dno a drží se v nich jen vlhkost, semena nestojí ve vodě a proplachování usnadňují speciální ventilky a sběrná nádobka na vodu.Pokud teprve začínáte nebo uvažujete o tom zasvětit do klíčení třeba děti, zkuste pro začátek např. hnědou čočku a fazolky mungo. Zvláště mungo klíčky https://www.nakliceno.cz/mungo/ jsou velmi chutné, křupavé, šťavnaté a hlavně nadupané vitamínem C, provitamínem A, živými enzymy, tedy všemi vlastnostmi čerstvě vypěstované zeleniny. Máte tak po ruce (dle potřeby), třeba každý den dostatek vitamínů, navíc dobře stravitelných a využitelných pro podporu imunity. Dbejte pouze na kvalitní zdroj BIO, abyste nezatěžovali organismus zbytečnými rezidui chemických postřiků.